W niedzielę 16 czerwca 2013 r., na tarnowskim rynku odbył się drugi półfinał tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku.
20 wystawców z powiatów: brzeskiego, bocheńskiego i tarnowskiego poddało się surowej ocenie profesjonalnego jury i publiczności.
Na stoiskach można było skosztować przeróżnych odmian chlebów, miodów, a także wędlin, serów i gotowych dań. Produkty bardzo szybko znikały ze stoisk. Kilku wystawców już około godz.14.00 musiało przepraszać potencjalnych klientów, że nie przewidziało tak dużego popytu na ich produkty.
- "Grand Prix" półfinału tarnowskiego przyznane przez profesjonalne jury trafiło do Gospodarstwa Pasiecznego "Pasieka u Kiejdów" z Bochni za miód rzepakowy.
Jurorskie wyróżnienia otrzymali:
1. Koło Gospodyń Wiejskich "Włościanki" z Łoniowej za zupę grzybową z łazankami
2. Zakład Masarski "Amigos" z Burzyna za produkt "Schab nadziewany z Burzyna"
W tradycyjnym plebiscycie publiczności, w którym wypełniono ponad 2 tysiące kuponów nagrodzono:
Kategoria: Ekologiczne Przysmaki: Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej
Produkt: Razowiec lipnicki orkiszowy
Kategoria: Tradycyjne Specjały: Lokalna Grupa Działania Dunajec - Biała z Zakliczyna
Produkt: Ciasto fasolowe
Kategoria: Smakołyki z Legendą: Pasieka Wędrowna Burnat z Gromnika
Produkt: Miód akacjowy
Kategoria: Jak u Mamy: Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” z Dębna
Produkt: Pamuła (zupa owocowa) z grzankami
Wszyscy wymienieni wyżej laureaci tarnowskiej rywalizacji zostali zaproszeni do wzięcia udziału w Wielkim Finale 9 Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 24 i 25 sierpnia 2013 r., na Placu Wolnica w Krakowie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz