W ubiegły weekend (25 i 26 sierpnia) na placu Wolnica w Krakowie odbył się finał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
"Kiełbasa Tuchowska" produkowana przez Zakład Masarski AMIGOS z Burzyna zdobyła w konkursie 3 miejsce.
Do konkursu wystartowało prawie pięćdziesięciu producentów wyrobów regionalnych, którzy wystawili w sumie około 60 produktów i dań regionalnych.
Można było skosztować pieczywa, wędlin, owoców, ryb, przetworów i ciast. Ponadto, jedną z atrakcji festiwalu było gotowanie w wielkim kotle zupy fasolowej z fasoli "piękny Jaś".
Jury pod wodzą mistrza kuchni Zbigniewa Kurleto w ramach konkursu "Małopolski Smak" przyznało:
1. Grand Prix Kozinie w sosie miętowym, wytwarzanej w Gospodarstwie Agroturystycznym Magdaleny Zygmunt w Juraszowej.
2. Miejsce drugie zajął, nagrodzony także przez publiczność, Sernik Jurajski (piekarnia Patrycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego).
3. Miejsce trzecie komisja konkursowa przyznała Kiełbasie Tuchowskiej (Zakład Masarski Amigos z Burzyna).
Małopolski Festiwal Smaku odbywa się od 2005 r. Jego organizatorem jest województwo małopolskie. Półfinały odbyły się w tym roku w siedmiu miastach: w Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie. Festiwal służy promocji produktów regionalnych i wspieraniu lokalnych producentów żywności.
Zdjęcia z finału można obejrzeć na stronie FB ZM AMIGOS -> FOTORELACJA
Nadmieńmy, że "Kiełbasa Tuchowska" z ZM AMIGOS zdobyła również 3 miejsce w poprzedzającym finał - tarnowskim półfinale, który odbył się dn.17 czerwca br. Przeczytaj o tym wydarzeniu
0 komentarze:
Prześlij komentarz