25/06/2012

Małopolski Festiwal Smaku - 3 miejsce dla ZM AMIGOS z Burzyna

17 czerwca na Rynku w Tarnowie odbył się trzeci półfinał ósmej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Festiwal odbywa się od 2005 r. i jest najstarszą polską imprezą, promującą unikatowe dziedzictwo kulinarne regionu. 
Swoje wyroby zaprezentowali wystawcy z powiatów dąbrowskiego, tarnowskiego, brzeskiego i bocheńskiego, a kiełbasa wiejska, ogórek z beczki, pajda chleba ze smalcem - to tylko niektóre z regionalnych przysmaków, jakie znaleźć można było na specjalnie przygotowanych straganach. Przez cały dzień setki, a może nawet tysiące Tarnowian i przyjezdnych gości pojawiło się na płycie Rynku, by skosztować przygotowywanych tam potraw. Imprezie towarzyszyły występy artystyczne oraz koncerty, wystąpił m.in. zespół Leliwa Jazz Band.

W plebiscycie publiczność oddała 2353 głosy i wybrała zwycięzców w czterech kategoriach. 
- Za najlepszy w kategorii "Ekologiczne przysmaki" uznano Razowiec Lipnicki z masłem ziołowym wykonany przez Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej.
- Kategorię "Tradycyjne specjały" wygrało danie z fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca wykonane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec - Biała z Zakliczyna. 
- Za najsmaczniejszy "Smakołyk z legendą" uznano Miodówkę Pogórską wykonaną przez Gospodarstwo Pasieczne "Rój" z Woli Rzędzińskiej. 
- Według publiczności "Jak u mamy" smakowały kotlety z białej fasoli wykonane przez Koło Gospodyń Wiejskich "Warkocz Tarłówny" z Dębna.

Wszystkie prezentowane przysmaki oceniała także komisja konkursowa w składzie:
Zbigniew Kurleto - Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni - Przewodniczący Jury,
Grzegorz Komendarek - kucharz, aktor, znany z serialu Złotopolscy,
Sebastian Wątroba - smakosz, znany z serialu W11,
Tomasz Kapturkiewicz - Dyrektor Tarnowskiego Centrum Kultury.
1. Grand Prix otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej za Wolańską kurę nadziewaną.
2. Drugie miejsce zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne Teresy Bigos z Ciężkowic za Sok z róży i bzu białego. 
3. Trzecie miejsce przyznano Zakładowi Masarskiemu "Amigos" z Burzyna za Kiełbasę wiejską Tuchowską.

Zwycięstwo w konkursie i plebiscycie jest dla wystawców przepustką do udziału w wielkim finale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.

0 komentarze:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More